22 ledna, 2022

Budyně nad Ohří

Budyně nad Ohří

Hrad Budyně nad Ohří najdete ve stejnojmenném městě, které leží 10 km západně od Roudnice nad Labem, nebo se sem dostanete po silnici spojující Litoměřice a Slaný. Samotné městečko Budyně je  díky svému historickému půvabu řazeno mezi takové „giganty“, jako je Kutná Hora nebo Kroměříž. Hlavním turistickým cílem je impozantní vodní hrad, ovšem k vidění jsou i další památky. Například barokní kamenný most přes Malou Ohři.

Historie hradu

Hrad byl vystavěn jako vodní hrad ve druhé polovině 15. století rodem Zajíců z Hazmburka. Hrad Hazmburk je jako dominanta Českého středohoří viditelný i z Budyně. Ovšem původně zde stál dřevěný hrad, který byl majetkem českých panovníků. Ve 12. století jej přestavěl Přemysl Otakar I. do kamenné gotické podoby. Největší rozkvět zažil hrad i celé panství za vlády Zajíců z Hazmburka, kteří se zasloužili o vybudování pozdně gotického hradu obehnaného hradbami a vodním příkopem. V 16. století byl hrad přestavěn na renesanční zámek. V dalším období jej vlastnil rod Štenberků, za třicetileté války byl vydrancován Sasy, v r. 1759 byl těžce poškozen požárem při obléhání Prusy. Zásadní rekonstrukce proběhla až v letech 1900-1913, kdy hrad vlastnil rod Herbersteinů. V r. 1945 se stal majetkem města Budyně nad Ohří a do současné podoby, včetně rekonstrukce hradeb, byl přebudován v 70. a 90. letech minulého století.

Současná podoba

Dnes je z vodního hradu Budyně nad Ohří impozantní opevněný renesanční zámek se dvěma křídly z původních čtyř. Určitě vás uchvátí zdejší prostředí, vnitřní prostory i přilehlý zámecký park. Za vidění stojí Jandovo muzeum, které je umístěno v bývalé konírně. V zámeckých interiérech je instalována laboratoř renesančního alchymisty. Zajímavé jsou také pozdně gotické a renesanční místnosti s malbami ze 16. století a přehledem dějin na Budyňsku od pravěku do roku 1848. Dále můžete spatřit hradební střílny, Zlatý sál se stěnami pomalovanými výjevy ze života šlechty.

Akce

Budyňský hrad je zejména v letním období dějištěm mnoha akcí, jako je například tradiční folk a country festival Budyňský poutník nebo velká pouť s mnoha atrakcemi pro děti i dospělé.

Okolí

Lákadlem je přírodní park Dolní Poohří, kudy vedou pěší a cyklistické značené trasy. Dostanete se až do blízkých Libochovic s barokním zámkem, do Lázní Mšené, kde stojí za pozornost secesní lázeňský Pavillon Dvorana. Blízko je to i do Doksan, kde je monumentální klášter a daleko to není ani na legendární horu Říp.

http://www.budyne.cz

FOTO: Daniela Endrštová

Pokud jste objevily chybu napište nám, je pro nás důležité aby obsah byl korektní. Děkujeme!

administrator

administrator