20 května, 2024

Inovativní řešení pro energeticky úsporné budovy: Význam detailů a materiálů

zateplení

Rostoucí ceny energií a stále přísnější legislativní požadavky na energetickou třídu budov přiměly stavební sektor hledat nová řešení. Jak je známo, o celkové energetické náročnosti budovy rozhodují detaily a jejich provedení.

Význam použitých materiálů

Materiál použitý při stavbě dnes často zahrnuje celý systém, který řeší různé detaily. Jedním z průkopníků v oblasti izolačních materiálů je firma Puren, která nabízí inovativní materiály na bázi polyuretanu, jako jsou Purenit a PIR pěny. Tyto materiály přinášejí mnoho výhod pro energetickou účinnost budov.

Zabudování otvorových výplní

Jedním z klíčových detailů je správné zabudování otvorových výplní, tedy oken, dveří a HS portálů do stavebního otvoru. Základem je kvalitní materiál stavby a použití vysoce kvalitních oken a dveří. Správný postup zabudování těchto prvků je však stejně důležitý jako kvalita materiálu samotného.

Připojovací spára a její význam

Připojovací spára rámu okna, dveří nebo HS portálu je často podceňovaným detailem, který má zásadní vliv na tepelně technické vlastnosti stavby. Renomovaní výrobci dnes nabízejí podkladní profily z Purenitu nebo Purenit sendviče, přizpůsobené pro konkrétní profilový systém.

Výhody Purenitu a Purenit sendviče zahrnují:

  • Výborné tepelně technické vlastnosti
  • Vysokou pevnost v tlaku (nedochází k prošlapání)
  • Odolnost proti vlhkosti a vodě

HS portály a jejich specifika

HS portály jsou dnes populárním architektonickým prvkem, využívaným od rodinných a bytových domů, přes hotely a kancelářské budovy až po nemocnice. HS portály tvoří velké celky s vysokou hmotností, které vyžadují tuhý základ kvůli dynamickému namáhání při jejich používání.

Firma Termopan nabízí speciálně vyvinutý podkladní profil Purenit HS pro HS portály. Purenit HS se vyznačuje:

  • Výbornými tepelně technickými vlastnostmi
  • Vysokou pevností v tlaku
  • Tuhostí a kompaktností (nedochází k mikropohybům při dynamickém namáhání)
  • Odolností proti vlhkosti a vodě

Purenit HS je stabilní prvek, který zaručuje dlouhodobou funkčnost a spolehlivé fungování HS portálu, ať už se jedná o plastové, hliníkové nebo dřevěné provedení.

Závěr

Detaily a jejich kvalitní provedení hrají klíčovou roli v celkové energetické náročnosti budov. Použití inovativních materiálů, jako jsou Purenit a PIR pěny, a správný postup zabudování otvorových výplní mohou významně přispět k energetické úspornosti a dlouhodobé funkčnosti staveb. Při současných trendech a legislativních požadavcích je proto nezbytné věnovat pozornost každému detailu stavby.

Image by Marcin from Pixabay

Pavla Zimmermannová

Pavla Zimmermannová

Jsem autorkou webových stránek bilinsko.cz, které vedu už více než 10 let. Tento web jsem založila z lásky k cestování a k regionu, kde žiji, a neustále ho aktualizuji a rozšiřuji o nové informace. Všechny články a obsah, který zde najdete, jsou výsledkem mé vlastní práce a osobního zájmu o dění v Bílině a okolí.