10 května, 2024

Teplice: 10 Nezapomeutelných Míst, Co Musíte Vidět!

Toto lázeňské město se nachází v Ústeckém kraji, v kotlině mezi Krušnými horami a Českým středohořím. První zmínky o termálních pramenech se objevují již po polovině 8. století. Teprve v 16. století se však lázně dostávají do povědomí i za naše hranice. Pokud se chystáte na návštěvu tohoto města, nechte se inspirovat našimi tipy na místa, která rozhodně stojí za návštěvu.

Hrad Doubravka

Společně s Doubravskou horou vytváří hrad nádhernou dominantu rozkládající se mezi Krušnými horami a Českým středohořím.  Historie hradu Doubravka se začala psát v 15. století. Počátkem 17. století došlo k jeho přebudování a vznikla zde pevnost jejíž součástí bylo bastionového opevnění. Na hradě se nachází, kromě jiného, také muzeum obsahující soukromou sbírku velké řady replik zbraní a zbroje. K vidění jsou zde zbraně a oblečení válečníků od dob pravěkých až po současnost.

Termální lázně Teplice

Co by bylo lázeňské město bez lázní. V 1. patře Lázeňského domu Beethoven v Teplicích naleznete největší komplex termálních bazénů s neředěnou termální vodou – Pravřídlo. Jde o přírodní vodní zdroj, který je obohacen minerály a vzácnými prvky z vulkanického masivu nacházejícím se pod městem. Skladba pramene je určená k prevenci osteoporózy, eliminaci změn v kloubech a k posilování pohybové kondice. Máte zde šanci vyzkoušet dva bazény. Jeden relaxační bazén s různými atrakcemi, v němž je voda z Pravřídla zchlazena z původních 41 stupňů Celsia na 35 stupňů Celsia a bazén určení k plavání o teplotě 29 stupňů Celsia. Součástí lázní je také saunový svět.

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/thermalium-v-laznich-teplice

ZOO park Gymnázia Teplice

Tento BIO park využívají studenti gymnázia hlavně při výuce biologie. Slouží však také jako malá zoo či botanická zahrada vhodná i pro rodinné návštěvy. Děti si zde mohou zvířata prohlédnout zblízka. Některá si mohou dokonce i pohladit a je zde také možnost zakoupení krmení. Ve smluvených časech je BIO park také přístupný žáků z jiných škol. Co na vás v ZOO parku čeká? Akvarijní rybičky, exotické ptactvo, jihoamerické lamy, některé druhy hospodářských zvířat, lemuři, surikaty, emu, klokani, leguáni, krokodýli nebo dikobrazi. Součástí celé expozice je několik výběhů venkovních a tři skleníky tropického rázu.

Regionální muzeum v Teplicích

Teplické muzeum najdeme na Zámeckém náměstí v zámku Teplice. Historie budovy sahá až do začátku 12. století, kde byl na místě dnešního zámku ženský benediktinský klášter. Postupem času po různých událostech klášter upadal a pozvolna se měnil do zámecké podoby. Regionální muzeum sídlí v této zámecké budově od roku 1947. Se zámeckou budovou je spjat i samotný vznik muzea, neboť v roce 1894 v ní proběhlo zakládající shromáždění Teplické muzejní společnosti. Pokud do muzea zavítáte, můžete se těšit na expozice, které jsou zaměřené na období pravěku, gotiky, renesance a baroka. Je zde možné zhlédnout i sbírku historických hodin, mincovní kabinet nebo navštívit bohatě vybavenou muzejní knihovnu. V jižním křídle zámeckého komplexu, které je pozůstatkem původního kláštera, je situována románská expozice. Muzeum nezapomíná ani na historii lázeňství a keramickou výrobu, která se v regionu rozvíjela. 

Botanická zahrada Teplice

Botanickou zahradu najdeme nedaleko lázeňského parku v těsném okolí Janáčkova parku. V zahradě se budete nejen kochat pestrou květenou, můžete si zde dát i kávu. Oficiální založení proběhlo v roce 2002 teplickým magistrátem, čímž vznikla první botanická zahrada v Ústeckém kraji a jako jediná pod Krušnými horami. Botanická zahrada nabízí venkovní i vnitřní expozici – je tedy vhodná k návštěvám po celý rok. Vnitřní expozice nás provede čtyřmi skleníky – xerickým, se zaměřením na sukulentní rostliny, tropickým, kde můžeme nalézt zajímavé rostliny známé z kuchyně, lékárny ale i z křížovek! Třetí skleník je zaměřen na subtropickou flóru a zahrnuje mimo jiné i ukázku vzniku hnědého uhlí. K unikátním druhům, které v tomto skleníku najdete, patří prastarý exemplář afrického jehličnanu či ze stejné oblasti pocházející, nejstarší pěstovaná rostlina svého druhu v Česku, cykas. Čtvrtý a poslední skalničkový skleník nás vezme do světa choulostivých rostlin z horských oblastí Evropy, Asie, Severní Ameriky, Jižní Ameriky a Nového Zélandu. Venkovní expozice nabízí jak divoce rostoucí, tak běžně pěstované rostliny a dřeviny. Je rozčleněna geograficky, na oblasti Země. Pokud vám po procházení skleníky vyhládne, můžete se posilnit v botanické cukrárně a kavárně.

Pohádkový les Teplice

Na Kmochově cestě v Janáčkových sadech v Teplicích najdete 11 pohádkových vyřezávaných dřevěných postaviček. V blízkosti těchto postaviček jsou umístěny cedulky s jednoduchými úkoly pro děti. Pohádkový les v Teplicích nabízí krátkou procházku pro vaše ratolesti, při které můžete potkat čerta, vlka, kašpárka, zlatovlásku, vodníka nebo dokonce draka. Celá trasa měří necelý 1 km, nemusíte se tedy bát, že by děti začaly bolet nožky. Trasa se dá projet bez problémů i s kočárkem, vítáni jsou tedy děti a žáci každého věku. Na třech přístupových cestách, které do Pohádkového lesa vedou, jsou umístěny velké informační cedule, takže určitě poznáte, že jste na správném místě. V prostoru u Altánku poblíž ulice Ševčíkova se děti vyřádí na již dříve nainstalovaných prvcích ježek, žába, šnek. Na druhém konci stezky je dětské hřiště s prolézačkami, houpačkami a lanovou skluzavkou. Krásné dopoledne s dětmi je zde zajištěno!

Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie v Teplicích – Berounská kaple v Teplicích

V místě dnešní rušné Alejní ulice zde v roce 1865 vznikl klášter sester boromejek, který fungoval jako penzionát pro dívky z lepších rodin. Nově založenou kapli o velikosti menšího kostela nechala matka představená vymalovat. Na pomoc si dle doporučení pozvala benediktiny z Beuronu, kteří v té době sídlili v pražských Emauzích. Nyní je Berounská kaple ve správě Gymnázia Teplice, které v ní pořádá výstavy, koncerty, přednášky a jiné kulturní akce pro veřejnost. Takto unikátní památku vyzdobenou v podobném stylu už na mnoha místech v České republice nenajdeme. Využijte proto prohlídek v každou celou hodinu (13, 14, 15 a 16:00) a prohlédněte si Berounskou kapli zblízka. 

Hvězdárna a planetárium Teplice

Ponořte se do tajů oblohy, a to pohodlně ze sedadel hvězdárny a planetária v Teplicích. V Koperníkově ulici najdete nenápadnou budovu, ve které ale zažijete nevídanou podívanou. V této budově můžeme navštívit hvězdárnu, která sice není pověřena astronomickým výzkumem. Umožňuje však, především laické veřejnosti, přímé pozorování vesmírných těles a objektů. Pozorovacími stanovišti hvězdárny jsou její dvě kopule, které umožňují ochranu přístrojů před nepříznivým počasím. Z hvězdárny lze pozorovat jakékoliv místo na viditelné hvězdné obloze, nejen přes den ale i v noci. 

Navštívit můžete také planetárium – zobrazuje hvězdy severní a jižní oblohy, ale i Slunce, Měsíc a planety sluneční soustavy viditelné pouhým okem. Planetárium je vybaveno také k promítání filmů, nebo pro počítačovou projekci. 

Otevřeno je každou středu a neděli, dle aktuálního programu. Těšit se můžete na denní i večerní pozorování, na přednášku o černých dírách. Pro menší je zde připraven program, kterým vás provede pohádková postava Rákosníček, mimozemšťan Paxi či robot Kit. 

Aquacentrum Teplice

Tento areál je nově zrekonstruovaný. Čeká tu na vás celá řada vodních atrakcí – dětský svět, plavecký bazén, venkovní slunění nebo sauny. Zahrát si zde můžete také squash a k občerstvení zve místní restaurace.

Kostel svatého Bartoloměje v Teplicích 

V blízkosti Teplické konzervatoře či indické restaurace Taj Mahal najdeme Novorománskou stavbu zhotovenou z hrubého zdiva a k chrámové lodi nasedá mohutná hranolovitá věž, která zajisté tvoří jednu z nepřehlédnutelných dominant města. 

Osud ke kostelu nebyl vždy příliš přívětivý.  Po konci II. světové války byla naprostá většina místního německy mluvícícho obyvatelstva odsunuta, a tak zmizela i luteránská víra. Kostel pak získala Československá církev husitská, která ho přejmenovala na kostel Prokopa Holého. V 90. letech připadl městu, které kostel odprodalo soukromníkovi a krátce sloužil jako restaurace a diskotéka. Dnes je zakonzervován, veřejnosti je přístupný jako galerie s kavárnou, a hlavně s expozicemi týkajícími se například historie židovské komunity v Teplicích. 

Kostel můžete navštívit při vašich toulkách Teplicemi či sem zavítat na nějakou z kulturních akcí. Kdyby vás kostel natolik oslovil, že byste zde sami chtěli uspořádat například svatbu nebo jinou akci spjatou s místem, kostel svatého Bartoloměje tvoří jedinečné prostory.

administrator

administrator